Scholing & Ontwikkeling

Scholing stimuleert naast zelfredzaamheid ook eigenwaarde en identiteit. Ons doel is dat ieder kind in het Compassion programma, na het afronden van de middelbare school, zelfredzaam is. Voor ouders worden er binnen het programma regelmatig activiteiten en cursussen georganiseerd op het gebied van opvoeding, veiligheid en hygiëne. Binnen dit speerpunt vallen de Moeder-Kind programma's en de bouw van klaslokalen.

Moeder-Kind

"Ik weet nu dat God van mij en mijn baby houdt!"

“Toen ik zes maanden zwanger was van mijn eerste kindje had ik sterk ondergewicht. Hierdoor liep ook de gezondheid van mijn ongeboren baby gevaar. Ik wist dat ik hulp nodig had, maar ik kende niet veel mensen en schaamde mij ook een beetje om hulp te vragen. Uiteindelijk ben ik via de lokale kerk bij het Moeder-Kind programma terecht gekomen. Hier kreeg ik maaltijden en extra voedingssupplementen, waardoor ik in korte tijd flink aankwam. De mensen van de kerk gaven mij ook babykleertjes en dekentjes, want ik had zelf geen geld om kleding voor mijn baby te kopen.

Mijn kind is nu 11 maanden oud en helemaal gezond! Ik weet niet of wij beiden het ook zonder deze extra steun hadden gered, daarom ben ik erg dankbaar voor alle hulp en steun die ik heb gekregen. Omdat het mijn eerste kindje is moest ik nog veel leren, maar inmiddels weet ik hoe ik goed en liefdevol voor mijn kind kan zorgen. Ik ben dan ook best een beetje trots op mijzelf.

Momenteel volg ik een kleermakerscursus. Door kleding te maken en te verkopen kan ik in de toekomst hopelijk zelf mijn gezin onderhouden.

Ook heb ik andere moeders ontmoet en nieuwe vriendinnen gemaakt. Voor de tijd was ik vaak eenzaam en veel alleen in mijn huis. We leren veel van elkaar. Iedere keer als ik naar het project ga, geniet ik ontzettend van de bijeenkomsten waarin we God aanbidden en horen over Zijn liefde voor ons. Ik weet nu dat God van mij en mijn baby houdt. Hij heeft grote plannen voor ons, nu en in de toekomst!”

Het verhaal van deze jonge moeder in Marsabit is gebaseerd op de rapportages vanuit Compassion over de Moeder-en Kind projecten in Kenia. 

Het programma geeft kwetsbare moeders en hun kinderen een gezonde start. Op dit moment zijn er in Marsabit vier kerken die naast het Compassionsponsorprogramma ook het Moeder-Kindprogramma aanbieden. Het programma geeft kwetsbare moeders en hun kinderen een gezonde start. Ze krijgen toegang tot verloskundige hulp en gezondheidszorg. Daarnaast ontvangen zij extra eten, voedingssupplementen en benodigdheden als hygiëneproducten en dekens. Binnen het project wordt ook een opvoedcursus aangeboden aan de jonge moeders.

Klaslokalen

Om als kerk een Compassion sponsorprogramma te kunnen starten heb je naast je kerkgebouw ook ruimte nodig voor de kinderen die naar het project toekomen. Hiervoor worden bij de start van het project klaslokalen in gebruik genomen of gebouwd. Deze worden doordeweeks gebruikt door de lokale school en op zaterdag voor het Sponsorprogramma van Compassion. Bij twee kerken kwamen er zoveel kinderen naar school en het sponsorprogramma dat sommige groepen buiten hun lessen moesten volgen.

Een warme, stoffige en winderige omgeving is voor kinderen onveilig en het maakt het lastig om zich daar te concentreren en in de lessen te participeren. De overvolle lokalen en het buiten lesgeven maakten het voor de leraren en programmaleiders moeilijk om onderwijs van goede kwaliteit te bieden. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat het academisch niveau zichtbaar verbeterd wanneer er les wordt gegeven in klaslokalen.

Wat is het dan mooi dat we het als Mozaiek, via ondernemers en giften vanuit de lokale Mozaiek gemeentes, mogelijk hebben gemaakt om in 2022 zes nieuwe klaslokalen op deze locaties te realiseren!